Atalya Hukuk BürosuATALYAHukuk Bürosu
← Tüm Yazılara Dön
Blog

Yayın Tarihi 17 Eylül 2026

Aile Konutu Şerhi Nedir? Eşin Rızası Olmadan Ev Satılabilir mi? — 2026

Aile Konutu Şerhi Nedir? Eşin Rızası Olmadan Ev Satılabilir mi? — 2026

Aile Konutu Şerhi Nedir? Eşin Rızası Olmadan Ev Satılabilir mi? — 2026

Evli çiftlerin birlikte yaşadıkları konut, Türk Medeni Kanunu'nda özel bir korumaya tabi tutulmuştur. Konutun sadece bir eş adına kayıtlı olması, diğer eşin bu konut üzerindeki güvencesini ortadan kaldırmaz. "Aile konutu şerhi" bu güvenceyi tapu kaydına işleyerek somutlaştıran önemli bir hukuki araçtır.

Aile Konutu Nedir?

Aile konutu, eşlerin fiilen birlikte yaşadıkları, hayatlarının merkezi haline gelen konuttur. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi, bu konutun ailenin ortak yaşam alanı olması nedeniyle özel bir koruma altına alınmasını öngörür.

Aile Konutu Şerhinin İşlevi Nedir?

TMK m.194 uyarınca, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası olmadıkça aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, konutu devredemez veya konut üzerindeki hakları sınırlayamaz. Konut kendi adına kayıtlı olmayan eş, tapu müdürlüğüne başvurarak konut üzerine aile konutu şerhi koydurabilir. Bu şerh, konutun aile konutu olduğunu ve üzerinde işlem yapılabilmesi için diğer eşin rızasının arandığını üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir hale getirir.

Şerh Konulmadan Ev Satılırsa Ne Olur?

Şerh konulmuş bir aile konutu, malik eş tarafından diğer eşin rızası alınmadan satılmaya çalışılırsa, tapu müdürlüğü işlemi gerçekleştirmez. Şerh konulmamış olsa dahi, aile konutu niteliği biliniyor veya bilinebilecek durumdaysa, rızası alınmayan eş, yapılan satış veya ipotek gibi işlemlerin iptali için dava açabilir. Ancak uygulamada ihtilafları önlemek açısından şerhin önceden koydurulması büyük önem taşır.

Şerh Nasıl Konulur?

Konut üzerinde hak sahibi olmayan eş, evlilik cüzdanı ve kimlik belgesiyle birlikte konutun bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurarak aile konutu şerhinin tapu kütüğüne işlenmesini talep edebilir. Şerh talebi için malik eşin ayrıca rızası aranmaz; şerh tek taraflı başvuru ile konulabilir.

Şerh Ne Zaman Kalkar?

Boşanmanın kesinleşmesi, evliliğin sona ermesi veya konutun aile konutu vasfını fiilen kaybetmesi (örneğin ailenin başka bir konuta taşınması) hâllerinde, aile konutu şerhinin kaldırılması gündeme gelebilir. Şerhin kaldırılması genellikle ilgili tarafın tapu müdürlüğüne başvurusu veya mahkeme kararıyla gerçekleşir.

Kimler Şerh Talep Edebilir?

  • Konut kendi adına kayıtlı olmayan eş
  • Evliliğin resmi olarak devam ediyor olması şartıyla her iki eş de (konut kendi üzerine kayıtlı olmayan eş açısından)

Sık Sorulan Sorular

Aile konutu şerhi olmadan ev satılırsa geçerli midir?

Eşin rızası alınmadan yapılan satış işlemi, TMK m.194 uyarınca eksik veya geçersiz sayılabilir; rızası alınmayan eş bu işlemin iptali için dava açabilir. Şerh, bu korumayı üçüncü kişilere karşı da güçlendiren bir araçtır.

Kira sözleşmesi de bu korumaya tabi midir?

Evet, aile konutu kiralık ise, kiracı eş diğer eşin rızası olmadan kira sözleşmesini feshedemez.

Boşanma davası sürerken şerh konulabilir mi?

Evet, evlilik hukuken devam ettiği sürece (boşanma kararı kesinleşmediği sürece) aile konutu şerhi talep edilebilir.

Şerh, evin mülkiyetini de diğer eşe geçirir mi?

Hayır. Aile konutu şerhi mülkiyeti değiştirmez; yalnızca konut üzerindeki tasarruf işlemlerinin diğer eşin rızasına bağlı olduğunu tapu kaydına işler.

Kaynak: 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m. 194.

Bu içerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve hukuki tavsiye niteliği taşımaz. Aile konutu şerhi veya buna ilişkin bir uyuşmazlıkla karşı karşıyaysanız bir avukata danışmanızı öneririz.

Paylaş:
Atalya Hukuk Bürosu

Bu içerik, Atalya Hukuk Bürosu'nun uzman kadrosu tarafından hazırlanmış ve gözden geçirilmiştir.

Ekibimizi Tanıyın →
WhatsApp'tan iletişime geç